Abuse & Adore

(^.^) All the great things are simple, and many can be expressed in a single word: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope.

Friday, September 2, 2011

" Laksana Buntat Hendak Menjadi Gemala"

BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
" Apabila bertiup angin sakal
Ambil pengayuh mana yang ada
Apabila hidup ingin berbekal
Amalkan seluruh ilmu di dada "

BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
****************
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
Maha Kaya Allah , Pencipta Seru Sekalian Alam. Maha Suci Allah Yang Maha Kaya dan Maha Mengetahui. Segala sesuatu ciptaan Allah, pasti mempunyai hikmahnya.
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
Huhu, ini hari aku kehilangan Kamus Dewan dalam stor buruk rumah pusaka arwah Babahku. Kamus Delta yang aku beli pada tahun 1992 dengan harga RM25.00
pun dah dilupuskan oleh Bondaku gara-gara project house-keeping beliau.
Puas aku cari right definition dalam Kamus Online Malay to Malay,
sumernya tak mencapai standard piawaianku.

BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET

BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
Sedang aku sedang mengelamun di buai kenangan silam, aku teringat peristiwa aku memecah- belah-duakan sebutir buntat siput sebesar kepalan tangan remaja berusia 13 tahun. Aku masih di Form 2 pada ketika itu. Apalah yang aku tahu sangat pasal rahsia kayu, batu dan logam pada usia macam tu. Yang aku tahu, object tu memang pelik, menarik, misteri dan membuat aku tertanya-tanya. I never saw such thing before.
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
Bila aku mengujakan pertanyaan pada Tok Kah (nenek angkatku yang aku stay dengan dia selama 5 tahun dengan beliau di Kuala Terengganu), Tok Kah cuma jawab "Siput tu"
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
Hmmm.. Buntat Siput tu aku hanya buat paper weight @ penindih full scap paper aku nak buat assignment bertimbun-timbun. Sampai lah satu hari, aku telah memecahkan si buntat siput tu. Terbelah dua. Aku amati keratan rentasnya. Padat, macam batu. Warna putih gading. Timbul rasa sesal tak sudah.
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
****************
" Kinabalu bertangga peti, Ambil gemala di mulut naga; Kalau sudah paksa di hati, Mahal murah baik harga "
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
Definisi geliga : sejenis batu hikmat yang mempunyai khasiat sebagai penawar bisa dan sebagainya (didapati dalam tubuh binatang seperti ular, landak, dan lain-lain)
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTETBATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, Definisi buntat : unsur kapur yang menjadi keras dan membatu pada tumbuh-tumbuhan, pada badan binatang atau manusia.

BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
Definisi gemala (kemala) : batu yang bercahaya dan mempunyai hikmat (berasal daripada haiwan seperti ular, naga, dan lain-lain), banyak khasiatnya dan mengandung kesaktian
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
Definisi mustika (mestika, mastika) : 1. batu hablur yg sakti (terdapat di kepala ular, teripang, dsb); 2.batu permata yg berharga (seperti intan)
****************
Definition of bezoar : Bezoars stone is a natural Phenomenon found in the digestive systems of animals / humans. Bezoars stone formation through the coating, layer by layer for a long time period. Technically referred to as the establishment of the autoimmune process, in order to protect the body from a substances that are not necessary, but difficult to remove. It is quite possible that coated by the organic silica / quarts are substances horn / hair / eyes, minerals or metals (Mn, Cu, Zn, Al) which is an element that could not be digested from the remaining food. The Metal elements which in turn makes the colors on the stone bezoars pearls.

Definition of gal : bile obtained from an animal and used in the art of medicine.

****************
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
" laksana buntat hendak menjadi gemala"
peribahasa bermaksud orang kecil hendak menjadi orang besar.

(iaitu seseorang yang tak tahu akan kekurangan dirinya)
Miahahaha...atau dengan lebih menyentap lagi ia bererti; seorang yang tak sedor diri,
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
****************
(Source from Zuhaini)
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
Bezoar datangnya dari perkataan Parsi yakni - Pa Zahar membawa maksud - Ubatan pada keracunan, objek Bezoar ini kelazimannya kedapatan di dalam usus-usus binatang. Pada sesetengah negara umpamanya di Malaysia lebih dikenali kepada Geliga, manakala di Indonesia ianya dikenali sebagai Mustika, dan di Filipina pula lebih dikenali sebagai Mutya.
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
Proses kejadian Geliga ini bukanlah terbatas melalui organ-organ haiwan sahaja bahkan juga tumbuh-tumbuhan atau aspek-aspek alam semual jadi.
Proses ini telah pun mengambil masa jutaan malahan ribuan tahun dahulu.
Ianya amat disanjungi oleh Maharaja-maharaja Negara-negara Timur pada masa dahulu kala.

Selain daripada fungsi, kualiti penyembuhan minda , tubuh badan dan jiwa ia juga menakluki kuasa Psychic dan Spiritual terhadap si pemakainya. Di sini maka lahirlah tanggapan bahawa geliga-geliga yang berkualiti tinggi lazimnya dihuni oleh elemen spiritual atau Indwelling Elemental Spiritual yang bergelar Khadam.

BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
****************
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
"Dewa pun duduk ia bercerita,
Asal mulanya dapat sengsara,

Oleh disakitkan saudara,
Setahun sudah di dalam penjara.
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
Sekalian habis diceritakan,
Suatu tidak dilindungkan,

Terlalu belas naga mendengarkan,

Diambil gemalanya lalu diberikan
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
Ambillah tuan muda bestari,
Gemala ini nenek memberi,
Harganya itu tujuh buah negeri,
Apa kehendak keluar sendiri.

BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET
Jikalau orang terkena bisa,
Airnya sapukan beri berasa,
Jika ditolong Tuhan Yang Esa,

Dengan seketika beroleh sentosa"
BATU GELIGA, BATU GEMALA KEMALA, BATU JEMALA, BATU GEMALA, BUNTAT BUNTET

2 comments:

  1. semoga pelajar2 atau sapa2 yang google nak tahu pasal benda2 ni, jumpa blog ko ni.. di masa akan datang

    ReplyDelete
  2. mmm... aku wat liputan yg org tak wat... lari sikit dari konsepr regular orang wat entry.

    ReplyDelete