Abuse & Adore

(^.^) All the great things are simple, and many can be expressed in a single word: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope.

Tuesday, June 9, 2009

DIGEST: Yuk Melancong Ke Pasar Pudu! Syurga Lubuk Ikan Aquarium...

Anda pernah menjejakkan kaki tak kat Jalan Pasar Pudu?
Jalan Pasar ni berada di area Pudu (of courselah!)
Jalan kaki dari Berjaya Time Square pun boleh sampai beb...

* yang warna biru tuh, Pudu LRT Station *

Landmark nak jumpa Jalan Pasar Pudu, Lubuk Ikan Aquarium...
mesti cari mana dia Balai Bomba Pudu, atau Pejabat Pos Pudu...

(pssstttt... tepi pejabat pos tuh ada kedai mamak, aku hari tuh,
lepas x-ray gigi lone ranger ajer makan roti canai kat situ)

aku selalu gak jalan-jalan, cuci mata kat sana..
ushar aneka ragam manusia jual-beli barang ... macam2 ada.

* Salah sebuah kedai yang jual accessories aquarium & other pets macam hamster, hanjing, ayam serama & juga kucing meow, meow...
kedai ini aku rekomen, accesories dia murah,
service bagus, harga boleh kurang banyak, banyak fish tank assortment,
harga ikan jauh lebih murah kat kedai nih
Belakang kedai ini betul-betul... ada Chong Wan Xian Shi Temple *


Apa yang ada?
Lebih kurang macam streets assortment, Chinatown products.
Jam, calculator, bags, stokin lambak 5 saploh hinggit, spender,
remote control, keta mainan... padlock, goggles...
barang-barang panas pun ada... huhuhu...

* Photo credits to mohdimran*

Ikan Bandaraya, scientific name = Ancistrus Temminck
yang juga bermaksud Temminck's Bristlenose *


*Aku heran betul, aku belilah dua hekor ikan bandaraya ini untuk dijadikan khadam,
suwuh cucik tingkap aquarium aku, biar suci dari lumut,
tapi pehalsss sampai sekarang, detik 12.40 am, ikan bandaraya DBKL aku itu
masih tak reti-reti melekap & melekat kat dinding kaca fish tank aku...
ker, aku salah beli?
Eh, ikan cuci cermin tuh bukan ker sama dengan ikan bandaraya?
Musykil, musykil... *

Kedai barang-barang elektrik dan elektronik memang banyak kat sana
Kat Jalan Pasar Pudu ini, deret depan RHB Bank tuh,
banyak sekali kedai jual electronic equipment, second brand & non-branded punya.
Berdegung-degang bunyi speaker dek lagu-lagu techno.
Bagus untuk amplifier system, sapa yang suker bingit-bingit nak sound effect yang kaboom.
Jugak, ada accessories kereta (audio system & lampu), harga memang malatop!
Ada Cop Sirim ker tak, aku tak pasti, sebab tak pernah nak get close to those things.

Puas aku cari gambar bulan January 2009 hari tuh,
masa aku, Adi Putra, Atiqah & Mr. Anuar melancong di suatu pagi Ahad
ke Pasar Pudu.

* Kat kedai ni, banyak assortment tropical fish yang cantik - cantik & upper grade sikit,
ikan pun macam healthier & more lively sebab kaedah display pakai besen,
pastu warna besen tuh yang membiru agak kontra dengan warna merah oren badan ikan,
verylah menonjol... kan? *

Dah ilang gambar-gambar tuh.
Gambar Adi Putra mencelup tangan menangkap black gold fish dalam besen tuh.
Gambar Atiqah pegang kura-kura.

* Adi Putra & Atiqah, suka sangat bertinggung (squat) kat tepi besen nih,
sambil tangan menggagau, mulut berkicau...

suker sangat & geram
tengok lemah gemalai lenggok ikan berenang-renang *


Boleh dikatakan, once in a month,
aku musti turun sini.
Beli aquarium accessories & beli ikan hiasan.

Aku kalo turun sini,
korank musti tak kenal aku,
sebabnyer aku dress up style mak chik-mak chik turun pasar jer,
very the selebet you know...

Aku boleh katakan, di sinilah pusat ikan hiasan & perkakas aquarium
yang terbesar di Lembah Kelang @Klang Valley.
Harga? Memang murah lagi berbaloi.
Puas hati kata orang.

* katak ker kodok, kalo berani, cuba ambik secekak dengan your naked hand... *

Ada kat tepi-tepi jalan, siap jual ikan Arowana & Ikan Koi sebesor lengan
siap pack dalam plastik dah...
Cuma tinggal ulur duit dan angkut balik.

* Photo credits to Wadi-Oasis*
* Pre-pack ikan emas... aku berkenan betul yang blackie tuh,
nak-nak kalo yang mata timbul tuh, exotic... memukau
Belum buat ujikaji, bila dah bungkus macam tuh,
berapa jam tahan oxigen tersebut boleh support nyawa ikan kat dalam tuh yer?
Dengar kata sampai 4 jam... *


Masa mula-mula aku start beli ikan dulu...
(dah 25tahun tak pernah bela ikan, lupa dah teknik-teknik & cara bela ikan).
Pulak tuh, aku beli 6 ekor ikan mas hitam yang mata terjojol.
Pagi beli, petang terus kojol keenam-enamnya.

* ikan ketutu @ soon hock, ada yang harganya mencecah RM25.00... *

Lusa, aku beli lagik... ikan sepat warna merah - biru (lily fish)
6 ekor sumer & ikan emas tompok-tompok...
pun mati jugak lepas 4 hari..... tension betul.

* kayu bakau atau kayu jati,
kalo rendam dalam fish tank, akan menghasilkan 'black water effect'
air jadi warna kayu, semulajadi.... *


Seminggu lepas itunya, aku beli lagik ikan guppy 20ekor.
campur sword tail warna merah menyala 6 ekor.
Masuk hari keempat, sumer arwah.

* salin air fish tank, tumpang masuk dalam bekas nih japppp... *

Fed-up... anti-chlorine dah beli,
filter dah beli, black water remover dah beli, ammonia remover dah beli,
PH tester dah beli, apa pasal mati jugak?

* Photo credits to mohdimran*
* kalo tak salah aku, ini kedai yang next to kedai besen biru... kedai ni eksen sikit...
aku last-last end up beli 'ikan reject' kat kedai ni.
Kedai ni ajer yang jual ikan reject kat situ.
ikan reject = anak-anak ikan yang nak bagi makan kat flowerhorn tuh,
sepeket RM2.00.
sepeket = ada lebih kurang 20 ekor.
Aku beli 3 peket.
Last-last tinggal berbaki sampai hari ini dalam 12 ekor.
ideallah populasi ini untuk fish tank aku yang tak seberapa tu *

* arwah- arwah ikan emas yang kubeli sekor RM3.00, ikan guppy seekor sembilan posen,
sumernyer tinggal kenangan... isk, isk, isk... *



18 comments:

  1. sya...kau ader badi ikan ke?
    hahahahahaha

    ReplyDelete
  2. mommy sarah,

    ikan adalah medium therapy terbaik...

    cara-cara nya tak kisahlah sebagai bahan makanan ataupun sbg pets...

    boleh ker bela sebagai pets, pastu dah besar, agak2 si ikan kaloi, kita sembelih dia buat goreng pun sodap...? erkkk... tergamak & lalu ker?

    ReplyDelete
  3. Iklan free lagi..hehe..malas nak bela ikan coz malas cuci aquarium..

    ReplyDelete
  4. yang 12 ekor tu...ikan 2 reject je ke yang tinggal???
    kesiannya...
    (kesian kat ikan2 tu..bukannya kesian kat empunya akuariummm... :)) )

    ReplyDelete
  5. salam aisya..

    apa kabar? t baru sembuh drpd sakit mata..
    u rajin ye? g tempat gini.. cari ikan2.. tp tulah.. cantik ikan2 ni.. blog u lain dr yg lain.. ada je ilmu baru yg t dpt kalau singgah baca ke blog u ni.. tu tmpt ikan bakar.. sedap tu.. nanti nak g kl .. nk try makan g sana.. org kata kat ikan bakar pak ali pun sedap gak.. bellamy, jln chendasari..
    tq sudi visit my blog ye..

    keje baik2.. u take care..

    ReplyDelete
  6. Salam Nas,

    Kalo kita da system filter yang baik,
    quantity ikan yang cukup-cukup...
    juga ukuran keluasan, kedalaman fish tank yg sesuai...
    Tak payah salin air fish tank tuh,
    Mine, dah 4 bulan tak tukar air, top-up air ajer...

    KEY-WORD = Sistem filteration...
    itulah sisitem maintenance & kejayaan aquarium.

    ReplyDelete
  7. Salam Ibu SInga,...
    A'ah, low cost reduction method...
    Alang-alang sumer terbunuh & terkorban di medan tangki,
    buat ujikaji dgn ikan murah dulu...

    Boleh jer 12 ekor tuh maintain.
    Dah check kat Kedai Tmn Tun...

    Yg dulu mati sebab;
    1. BAD FILTERATION SYSTEM
    2. POPULASI PENDUDUK YG TEPU tak padan dgn saiz fish tank.
    3. BAGI MAKAN TAK hengat... patut sehari = 2x sahaja.
    Ini sejam 2X... sepeket tahan 6 hari jer...

    Tak apalah berdua -belas adalah lebih baik.....

    ReplyDelete
  8. Salam MR Deaf,

    Patut pergi tempat2 yang macam nih, happening laaa...

    Kita patut bercampul gaul dgn golongan sound system & ikan-ikan kat sini...


    Jugak, jgn lupa, ambil bau pasar sekali... sedut dalam-dalam...

    ReplyDelete
  9. Salam T, Mama Bukhari...
    Sedih dengar T sakit...
    nanti, sebgai pengganti diri, tak dapat ziarahi T secara personally, nanti Sya ziarah 'teratak maya' T, kay?

    TQ. TQ. TQ.

    ReplyDelete
  10. Tempat Ikan Bakar, yah, Gerai Pak Ali, my friend said, yang kat ujung skali, paling atas yang best sesangat...

    ReplyDelete
  11. ade lg ker kdai tu skunk ney??
    mcm nk pegi jek hujung mggu ney..

    ReplyDelete
  12. Salam..sorry lah kalau bump post lama, tp sy nk jugak komen pasal ikan awak yg slalu mati tu..

    -Penilaian berdasarkan penulisan & gambar awak-
    Ikan guppi, swordtail, etc sume tu ikan tropikal. Ikan emas plak, coldwater. Jadi kalau ikut nama pn da tau keadaan air dorang berbeza. Tropikal kena air yg panas (suhu bilik yg normal), ikan emas plak air sejuk (tp bkn bermaksud kena letak air dari peti sejuk tu)

    Pastu kalau ikut gambar, masa tukar air awak keluarkn semua ikan & letak dlm bekas lain. Kalau mcm tu, ikan akn stress, bila stress, senang dpt penyakit, dpt penyakit senang mati. Sepatutnya, masa tukar air ikan biar dalam akuarium. Tukar separuh je air.

    Pastu ikan emas perlukan 75 liter akuarium utk SEEKOR. Ni disebabkan ikan emas merupakan ikan yg pengotor, byk mkn byk berak. Sbb ni la jugak ikan emas xsesuai utk letak dgn ikan lain.

    Saiz akuarium pn penting utk bela ikan dgn sempurna. Kalau kecik tu, ikan guppi, swordtail, atau yg kecik2 tp x aggresive boleh le, tp ikan emas mmg xleh lah..hehe..

    rasanya tu je kot setakat ni? Jgn marah tau bump old post atau sbb tulis panjang sgt atau sbb syarahan kt atas nih :D

    ReplyDelete
  13. Hi,
    I would like to know if there are any marine fish shops in KL

    ReplyDelete

  14. masa awal2 beli akuarium jgn trus letak ikan.

    pastikan akuarium 'established' dgn bakteria2 baik dulu. baru masuk ikan. kalo tak boleh terkena New Tank Syndrome.

    nak dptkan nitrogen cycle yg lengkap dulu.

    ada jual serbuk n ubat utk galakkan pertumbuhan bakteria baik.

    ReplyDelete
  15. Sye xjumpe ag let kedai..yg belah mane erk?

    ReplyDelete
  16. Penulis seorang yang jujur. Gila kelakar LOL

    ReplyDelete
  17. HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
    SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

    PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN.

    PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

    PAKEJ DITEMPAH SANGAT MENARIK, HEMAT DAN LAYANAN BEST. PILIHAN HOTEL DAN BILIK BERSIH, MAKANAN MENU MELAYU / MOSLEM RESTAURAT (100 % HALAL ) DAN BERPASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNITS KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

    DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA
    PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE )
    TAK ADA EXTRA BAYAR.
    TAK ADA TIPU – TIPU !!!
    HARGA PAKEJ 04 HARI / 03 MALAM MYR : 380 (10 ORANG )
    HARGA PAKEJ 03 HARI / 02 MALAM MYR : 275 (10 ORANG )

    ITINERAY :

    DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
    ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT

    DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
    BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.

    DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
    AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.

    DAY 4 : HOTEL – AIRPORT
    AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.



    SERVICES TERMASUK :
    • TRANSPORT
    • PEMANDU PELANCONGAN
    • HOTEL 3 BINTANG
    • BREAKFAST 3X
    • MAKAN TENGAH HARI 3X
    • DINNER 3X
    • SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
    • KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
    • MINERAL WATER

    BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA CONTACT DAN TEMPAH PAKEJ DI :
    TIARA TOURS INDONESIA
    JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
    LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
    TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    HP / WA +6281383535091
    HP / WA +6285358982828
    HP / WA +6285762820068

    TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN :
    TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
    ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
    TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
    MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

    NOTE :
    HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL

    ReplyDelete