Abuse & Adore

(^.^) All the great things are simple, and many can be expressed in a single word: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope.

Thursday, June 25, 2009

DIGEST: SULUR BIDAR @ HANTU BALONG BIDAI @ ULAR BIDANG

Bismillahirahmanirahim..
Salamun 'alai Sulaiman fil alamin
Salamun 'alai Nuh fi alamin
Amin ya rabbal alamin


Siri 1 DIGEST SULUR BIDAR (25hb Jun 2009) < Click Here
Siri 2 DIGEST SULUR BIDAR EXTRA (18th Sept 2011) < Click Here

SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI
ULAR
BIDAR ULAR BIDANG

Di atas permintaan ramai, juga lantaran banyaknya e-mail yang saya terima melalui Gmail account yang mencadangkan agar saya memperkemaskan susunan DIGEST Sulur Bidar @ Hantu Balong Bidai, maka tercetuslah entry kali ini.
SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
Kebanyakan pembaca mencadangkan saya membuat artikel yang bersifat lebih tersusun, gaya lebih formal. Sehinggakan Jabatan Perhilitan telah membuat Link Rujukan entry saya sebelum ini kepada pihak yang mengajukan soalan berkenaan Sulur Bidar.
SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
(saya agak segan dengan gaya bahasa yang agak sempoi, overall entry Sulur Bidar pada 25hb Jun 2009- appearance nya agak kurang, kurang kemas penyusunannya)
SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
Sebenarnya, entry Sulur Bidar pada 25hb Jun 2009 hanyalah sekadar kompilasi santai untuk rujukan sendiri dan dibaca oleh anak-anak kelak.

SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
Sulur Bidar itu sejenis ikan besar? Atau sejenis hidupan berbentuk obor-obor gergasi? Atau sejenis ular gergasi yg hidup di dasar tasik, persisir pantai dan sungai?

Sulur Bidar atau nama-nama lainnya ; Sulur Bidai, Ular Bidang, Hantu Bidai, Hantu Balong, Hantu Balong Bidai, Balum Beude (Acheh), Gulung Tikar, Leled Samak (Sunda), Long Badak...


Ada dua pendapat mengenai Sulur Bidar ini, iaitu pendapat pertama mengatakan bahawa Sulur Bidar adalah haiwan alam nyata yang telah bermutasi atau berevolusi menjadikan bentuknya agak ganjil, jauh lebih besar dan hebat.
SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
Menurut pendapat pertama, Sulur Bidar ialah sejenis haiwan paling kecil berukuran sebesar sejadah, paling besar berukuran 20kaki persegi. Berdasarkan pengalaman dan penceritaan dari mulut ke mulut, anggaran saiz Sulur Bidar yang biasa ditemui ialah 4 meter x 4 meter.

SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
Sulur Bidar berbentuk fizikal seakan-akan tikar bidang yang luas atau bidang kanvas nipis yang terapung di permukaan air. Menurut keterangan lisan mereka yang pernah menyaksikan secara dekat, Sulur Bidar mempunyai 4 kepala yang berbentuk kepala labi-labi di setiap penjuru. Ada yang mengatakan terdapat jari-jari seolah-olah jejari ular gonggok di segenap sisi Sulur Bidar. Ia menjerut dan menggulung mangsa selama beberapa hari lalu tenggelam ke dasar untuk mendapatkan sumber protein.

SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
Kebiasaannya Sulur Bidar tinggal di dasar tasik atau sungai yang agak dalam. Semasa Sulur Bidar menggulungkan diri, akan menghasilkan buih. Kemunculan Sulur Bidar ini dapat dikesan kerana ia akan timbul bersama dedaun yang terbenam di dasar sungai ke tasik ker lombong. Lokasi Sulur Bidar biasa ditemui - pertemuan dua sungai, muara sungai, air terjun, tasik.
SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***
SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG

Pendapat kedua mengatakan Sulur Bidar makhluk alam mistik iaitu jelmaan entiti paranormal ( jin dan syaitan). Juga dikenali sebagai Hantu Bidai atau Hantu Balong Bidai. Kononnya hantu bidai merupakan semangat jahat yang tinggal dalam air. Hantu bidai mampu menyerupai jelmaan tikar mengkuang yang hanyut, dan akan menggulung dan melemaskan mangsa.
SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
Sulur Bidar versi Hantu Bidai terbentuk hasil daripada tikar buruk yang yang telah dibuang ke dalam sungai. Tikar ini telah di'tumpangi' jin or syaitan lalu terhasillah Sulur Bidar ataupun Hantu Bidai. Perlahan-lahan tikar buruk yang terbuang hanyut membawa riwayat dukanya.
SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
" Bila aku buruk, tiada berguna, tiada siapa nak pakai, terbuang hanyut melata nestapa "
SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***
SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
Research dari Ensiklopedi Melayu (bereferensikan Keanekaragaman Suku dan Budaya Di Acheh, Rusdi Sufi)
Balum Beude, sering juga dikenal dengan nama gulung tikar, adalah sebuah istilah yang berkaitan dengan pengetahuan tentang makhluk alam ghaib yang berlaku dalam tradisi masyarakat adat di Nanggroe Acheh Darussalam. Kepercayaan tempatan yang beredar dalam masyarakat Acheh meyakini bahawa balum beude atau gulung tikar adalah sejenis syaitan atau makhluk halus yang tidak dapat dilihat dengan mata zahir dan biasanya bersemayam di kuala dan di tepi pesisir pantai. Apabila balum beude menampakkan dirinya, maka yang terlihat adalah berupa cahaya berwarna merah dan berbentuk persegi seperti tikar gulung atau menyerupai hamparan tikar merah. Oleh yang sedemikian, nama lain untuk balum beude adalah gulung tikar.
SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
Dari Wikipedia:
Hantu Bidai atau juga dikenali sebagai hantu balong bidai merujuk kepada sejenis makhluk halus dalam kepercayaan Melayu, kemungkinannya dari golongan jin atau syaitan, yang suka menganggu manusia. Kononnya hantu bidai merupakan semangat jahat yang tinggal dalam air. Hantu bidai mampu menyerupai tikar , dan akan menggulung dan melemaskan mangsa. Mulutnya ada pada setiap penjuru (4 penjuru bermakna ianya mempunyai 4 mulut)
SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
Dari Uncle Seekers:
Hantu Balung Bidai juga dikenali sebagai Hantu Bidai atau Hantu Balung.
Ada pendapat yang menyatakan rupa bentuknya seperti seekor ular besar yang menjalar di air dan ada pula yang menyatakan ia mempunyai kepala yang bulat, rambut dipenuhi ular yang berbisa ...
SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
Cerita Masyarakat Sunda:
Menurut cerita orang-orang tua di Sumedang, Garut,dan Sukabumi terdapat suatu makhluk yang lebih dikenal dengan Leled Samak. Di daerah tersebut ada semacam kepercayaan bahwa di sungai-sungai itu ada penunggunya, iaitu Leled Samak (Samak = Tikar). Menurut cerita dari mulut ke mulut dan dari sesepuh, bentuk Leled Samak itu sendiri seperti tikar biasa. Jadi Leled Samak merupakan gabungan dari 2 kata dari bahasa daerah Jawa Barat, Bahasa Sunda. Leled itu berarti menggulung dan Samak itu adalah tikar. Dengan kata lain Leled Samak itu adalah tikar yang menggulung untuk membaham mangsanya.
SULUR BIDAR HANTU BIDAI HANTU BALUNG BIDAI ULAR BIDAR ULAR BIDANG
Berasal dari tikar bekas alas memandikan jenazah dibuang ke dalam sungai yang telah dihuni atau diserapi makhluk halus penghuni sungai.

Untuk mendapatkan idea yang clear, kehadiran dan modus operandi Sulur Bidar, anda digalakkan menonton Youtube : Creepshow 2 - The Raft




=================================================================
ARTIKEL ASAL SULUR BIDAR 25hb Jun 2009
=================================================================



R BIDAI @ SULUR BIDAI juga dikenali sebagai HANTU BALONG BIDAI @ HANTU BALONG BIDAI info
'SULUR BIDAR' Apa itu Sulur Bidar?
Sulur Bidar ada katanya makhluk halus atau syaitan yang menyerupai sesuatu pusar air atau canvas putih terbentang atas air bagi memesongkan manusia. Ada yang kata ular besar (ular bidang) berbentuk leper macam carpet besar berukuran 4meter x 4meter.

* gambar ini dari web omputeh : dia kata strange white object floating around, tapi web tak bleh bukak, dia tak bayar sewa tapak kot *
SULUR BIDAI @ SULUR BIDAI juga dikenali sebagai HANTU BALONG BIDAI @ HANTU BALONG BIDAI info
Apa yang pasti makhluk ini leper macam tikar @ carpet lebar terhampar 4meter x 4 meter
Dalam air, atas air, dekat beting pasir sungai

* pun dari web yang sama *
info sulur bidar @ sulur bidai juga dikenali sebagai hantu balong bidai @ hantu balung bidai info Sulur BidarSulur Bidar
SULUR BIDAR adalah makhluk misteri atau hidupan misteri yang memang misterius.
Tak tahulah binatang ker syaitan. Sulur Bidar = Hantu Balong Bidai
Mungkin syaitan yang menjelma jadik binatang. sepanjang 20 kaki dan berbentuk 4 segi.
suSULUR BIDAI @ SULUR BIDAI juga dikenali sebagai HANTU BALONG BIDAI @ HANTU BALONG BIDAI info
Macam tikar canvas putih tuh!
Ada masanya orang jumpa version warna merah. Makan dgn cara mengulung dan memerah. Semasa menggulungkan diri, akan menghasilkan buih. Kemunculan makhluk ini dapat dikesan kerana ia akan timbul bersama dedaun yang terbenam di dasar sungai ke tasik ker lombong.
HANTU BIDAI HANTU BIDAI HANTU BIDAI HANTU BIDAI SULUR BIDAR
* macam ni kot masa dia nak timbul, kuar buih-buih bagai...
aku tak pernah tengok, tapi buleh guna kuasa imagination *
SULUR BIDAI @ SULUR BIDAI juga dikenali sebagai HANTU BALONG BIDAI @ HANTU BALONG BIDAI info
Daun-daun tersebut akan timbul ke permukaan air seperti dedaun kering. Daun-daun tersebut bila diambil akan terasa kering seolah-olah telah diperah oleh sesuatu. Kata orang, daun yang terkena buih ini boleh diambil dari air & terus dibakar. Satu perkara yang aneh sehingga daun yg basah di dalam air pun boleh di nyalakan jika di bakar.
SULUR BIDAI @ SULUR BIDAI juga dikenali sebagai HANTU BALONG BIDAI @ HANTU BALONG BIDAI info
Apa saja yg sesuai pasti menjadi mangsanya. Ketika itulah anda disarankan agar melarikan diri & laungkan azan dengan kuat agar tidak dijadikan mangsa makhluk halus tersebut.
sulur bidar @ sulur bidai juga dikenali sebagai hantu balong bidai @ hantu balung bidai info Sulur Bidar
Tempat-tempat famous yang boatman, kaki-kaki pancing, orang asli selalu jumpa Sulur Bidar ni ialah di Tasik Kenyir (ada musim dia), Tasik Banding Royal Belum, Tasik Chini & Sungai Pahang
SULUR BIDAI @ SULUR BIDAI juga dikenali sebagai HANTU BALONG BIDAI @ HANTU BALONG BIDAI info
"Cenggini ker Sulur Bidar Menggulung mangsa? Ngeh-ngeh-ngeh..."


Dari Wikipedia:
Hantu Bidai atau juga dikenali sebagai hantu balong bidai merujuk kepada sejenis makhluk halus dalam kepercayaan Melayu, kemungkinannya dari golongan jin/shaitan, yang suka menganggu manusia. Kononnya hantu bidai merupakan semangat jahat yang tinggal dalam air.
Hantu bidai mampu menyerupai tikar, dan akan menggulung dan melemaskan mangsa.
Mulutnya ada pada setiap penjuru (4 penjuru = 4 mulut)

SULUR BIDAI @ SULUR BIDAI juga dikenali sebagai HANTU BALONG BIDAI @ HANTU BALONG BIDAI info
Dari Uncle Seekers:
Hantu Balung Bidai juga dikenali sebagai Hantu Bidai atau Hantu Balung.
Ada pendapat yang menyatakan rupa bentuknya seperti seekor ular besar yang menjalar di air dan ada pula yang menyatakan ia mempunyai kepala yang bulat, rambut dipenuhi ular yang berbisa,.. (aku teringat kat MEDUSA pulak... MEDUSA, yang rambut dia dari serpents tuh)
sulur bidar @ sulur bidai juga dikenali sebagai hantu balong bidai @ hantu balung bidai
Kalau boleh syaitan atau makhluk halus ni nak supaya kita puja atau sembah dia.
Berbekallah kita dengan iman & amalan di dada.
sulur bidar @ sulur bidai juga dikenali sebagai hantu balong bidai @ hantu balung bidai

8 comments:

  1. nice info..ak pn cri gk info sal bende ni...

    ReplyDelete
  2. mungkin tikar buruk yang dibuang dalam tasik. kemudian tikar buruk itu berdendam dengan manusia kerana membuangnya.

    ReplyDelete
  3. munkin 4 kepala labi-labi terlekat kepala dekat kain?

    ReplyDelete
  4. mungkin 4 kepala labi-labi terlekat dekat kain?

    ReplyDelete
  5. Menarik kajian anda terutamanya sumber dari jiran tetangga. Two thums up for your effort.

    ReplyDelete
  6. dekat amerika pun ada red indian punya urban legend pasal Sulur Bidar ni. carik movie Creepshow 2, tajuk dia The Raft. kat youtube pun ada.

    ReplyDelete