Aku sebenarnya banyak benor stock-stock makanan
yg belum dipaparkan untuk tatapan umum.
Antara yang aku nak sangat-sangat papar,
tapi belum berkesempatan, ialah...
tak lain tak bukan
makanan di meja bulat masa aku di China dulu... Spring time 2008...
exotic sangat...
Tak apalah, kita taruk mana yang dekat dulu...
utamakan product tempatan ya.. tuan-tuan & puan-puan
Masa yang aku nanti-nantikan...
dah bersiap sedia dengan sudu untuk menyerang.
Abis masuk angin perut aku & para Sheikh sekelian.
Lapar nih, dah skip lunch tengahari tuh.
Braised Emperor Jade Seafood...
Uishhh.. arakian, maka amatlah ia menyedapkan lagi lazat rasanya.
Containing : Shrimps, White Fish's Flesh, Seaweed, Albumin, Corn Starch, etc.
Rate: 5 Stars
Ni Boneless Chicken With BBQ Sauce.
Rate: 2 Stars.
Reason: Not fresh, not juicy, very dry, not soft & tender enough.
Next, Stir Fried Lak Chee Prawns
Rate: 5 Stars.
Tasty, yummy but the serving portion not enough for me.
(yang sedap-sedap tu, selalu limited quantity sahaja ya...)
Steamed SeaBass with Superior Soya Sauce.
Rate: 4.5 stars
Ikan Siakap.
I like it very much.
Waktu kat China Fall 2007,
6 hari berturut-turut, tiap-tiap malam aku makan ikan species siakap nih...
Siakap kukus, enak sungguh especially tang part perut dia,
tulang besar-besar senang nak perisi, daging super lembut... wahhhhh...
Malam dinner tuh, waktu dia serve ikan siakap,
everybody sibuk pay attention to performance, aku makan jugak ikan ni sikit tuh,
tak delah sikit, banyak pun tak berapa banyak, ingat kat orang belakang jugak...
sekali itu banquet boy angkat itu ikan (entah tak siapa pun dengar dia mintak permission, aku pun tak perasan, ikan tuh ada lagi half tak diusik)
Braised Loh Hon Chai With Black Mushroom
Rate: 2 stars.
Kureng, kureng rencah.
Banyak sangat celery.
Kurang brocolli, cauliflower tak masak evenly.
Black mushroom tak masak throughly.
Cendawan butang 2 ketul jer,
cendawan apantah 3 biji jer aku jumpa (satu tin = RM2.90 kat Giant)
Haaa, yang last nih Fried Rice aku tak amik gambar, (rate: 2 stars) tak sedap,
hitam jer dia lumur kicap, tak der rencah...
dah ler aku dah kenyang waktu tuh, lauk pauk dah takder, tambahan pulak nak focus kat on stage performance.
Sea coconut in Longan Syrup
Rate: 3.5 stars.
(gambor tak amik)
Tak bleh lawan yang kat Sukhothai Restaurant
at The Zon Regency Hotel By The Sea, Stulang Laut, JB.
Yang itu 5 stars.
I never taste any Sea Coconut in Longan Syrup as equal as
served by Sukhotai Restaurant so far.
Antara yang aku nak sangat-sangat papar,
tapi belum berkesempatan, ialah...
tak lain tak bukan
makanan di meja bulat masa aku di China dulu... Spring time 2008...
exotic sangat...
Tak apalah, kita taruk mana yang dekat dulu...
utamakan product tempatan ya.. tuan-tuan & puan-puan
Masa yang aku nanti-nantikan...
dah bersiap sedia dengan sudu untuk menyerang.
Abis masuk angin perut aku & para Sheikh sekelian.
Lapar nih, dah skip lunch tengahari tuh.
Braised Emperor Jade Seafood...
Uishhh.. arakian, maka amatlah ia menyedapkan lagi lazat rasanya.
Containing : Shrimps, White Fish's Flesh, Seaweed, Albumin, Corn Starch, etc.
Rate: 5 Stars
Ni Boneless Chicken With BBQ Sauce.
Rate: 2 Stars.
Reason: Not fresh, not juicy, very dry, not soft & tender enough.
Next, Stir Fried Lak Chee Prawns
Rate: 5 Stars.
Tasty, yummy but the serving portion not enough for me.
(yang sedap-sedap tu, selalu limited quantity sahaja ya...)
Steamed SeaBass with Superior Soya Sauce.
Rate: 4.5 stars
Ikan Siakap.
I like it very much.
Waktu kat China Fall 2007,
6 hari berturut-turut, tiap-tiap malam aku makan ikan species siakap nih...
Siakap kukus, enak sungguh especially tang part perut dia,
tulang besar-besar senang nak perisi, daging super lembut... wahhhhh...
Malam dinner tuh, waktu dia serve ikan siakap,
everybody sibuk pay attention to performance, aku makan jugak ikan ni sikit tuh,
tak delah sikit, banyak pun tak berapa banyak, ingat kat orang belakang jugak...
sekali itu banquet boy angkat itu ikan (entah tak siapa pun dengar dia mintak permission, aku pun tak perasan, ikan tuh ada lagi half tak diusik)
Braised Loh Hon Chai With Black Mushroom
Rate: 2 stars.
Kureng, kureng rencah.
Banyak sangat celery.
Kurang brocolli, cauliflower tak masak evenly.
Black mushroom tak masak throughly.
Cendawan butang 2 ketul jer,
cendawan apantah 3 biji jer aku jumpa (satu tin = RM2.90 kat Giant)
Haaa, yang last nih Fried Rice aku tak amik gambar, (rate: 2 stars) tak sedap,
hitam jer dia lumur kicap, tak der rencah...
dah ler aku dah kenyang waktu tuh, lauk pauk dah takder, tambahan pulak nak focus kat on stage performance.
Sea coconut in Longan Syrup
Rate: 3.5 stars.
(gambor tak amik)
Tak bleh lawan yang kat Sukhothai Restaurant
at The Zon Regency Hotel By The Sea, Stulang Laut, JB.
Yang itu 5 stars.
I never taste any Sea Coconut in Longan Syrup as equal as
served by Sukhotai Restaurant so far.
sea coconut in longan sirap?
ReplyDeletewah...besok aku nak gi kedai dessert nak order ah..
a'ah, betul...
ReplyDelete1st time aku makan, General Manager aku Tanizawa San belanja kat Sukhotai tu...
Ko buat sendirik pun bleh...
ko pegilah Tesco ker Giant ke kat Mesia nih...
BEli setin RM7.90 kot (tadi aku salah type RM2.90)...
Kisar ice jadik macam nak buat ABC tuh, scoop pakai camca taruk atas ice tuh.
Kalo ko kretip, taruk madu sikit, taruk buah pala, taruk kismis.
sea cucumber dulu aku ingat apa je tau...tu jam time sekolah, kawan2 cina aku ajar makan dessert cina..
ReplyDeletewah...sampai skarang aku feberet...
selain chen teng, ada orang melayu panggil cikong...kat msia panggil lai chi kang kot? ntha betul ntah tidak.. tapi chinese style la.
triple s, kalo dah start bebual makan2 aku tak bleh stop ah.