Abuse & Adore

(^.^) All the great things are simple, and many can be expressed in a single word: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope.

Thursday, December 31, 2009

"Awan Kalau Dapat Dicapai... Maka Saktilah Hamba... "

"Awan kalau dapat dicapai... maka saktilah hamba... "

Dengar kata Encik Anuar & the anaks-anaks sudah menaiki Hilux balik ke Jengka, Pahang.
Ada urusan keluarga yang menuntut kebergegasan beliau pulang.

Aku masih di Headquarters, Taman Maluri ketika itu.
Masih sibuk 'pump' rebates terakhir
untuk menaikkan 'Gross Profit' ratio January'09 - December'09.

* Year End Gifts dari my Senior Manager, Miss Makeispary,
sumer orang dapat. Aku punya yang keldai tuh...
background Bi-Annual Merchandising Report, tengok gross profit *


" Mati Itu Pasti... Hidup Insya-Allah "

Kosong.
Apa guna ku balik kerumah di mana tiada orang di rumah.
Rumah kosong,
penuh makhluk-makhluk dimensi berlainan
bertebaran dengan seiring kegelapan malam.

"Minum kopi abad inipun terasa berlainan.
Manisnya bukan manis madu,

tetapi terasa seperti manis tebu"


Malam... aku ke MPH... cari buku.
Dah lama aku teringin membaca buku
"Hijab Sang Pencinta"
melihat pada covernya sahaja,
benang-benang pada hatiku sudah bergetar.

Sudah hampir lebih 12 bulan aku nak beli buku ini.
Tapi dibeli dahulu oleh seorang kenalan.
Janjinya biarlah aku baca hakmiliknya
sehabis sahaja dia membacanya akan dipinjamkan kepadaku.

"Dendam itu bara... Kemarahan Itu Apinya... "

Uh, aku lebih selesa menguliti & membelek-belek
& menghayati buku yang menjadi hak milikku yang sah...
legally owned by me.
Kutunggu jua, sampai last-last sekali kubeli sendiri
(baru berkesempatan membeli
Novel Trilogi Bagaikan Puteri ... Hijab Sang Pencinta,
selalu out of stocks... selalu kecewa, hampa).

"Apabila hujan turun, melimpahlah air dari perbukitan,
aliran menuju ke batu,
melekuk tanda waktu beralih,
seiring nyawa menghayut usia,
sejalan nafas melangkah ke hujung....
..... awan kalau dapat dicapai... maka saktilah hamba.

Kamu
Bagaikan Puteri... Haryani "

Akhirnya jam 8.30malam, aku pulang ke rumah, lampu kunyalakan.
Bersantap 3 keping roti sandwich Gardenia berintikan Salmon Skin
... wahhh, sedap.

* Salmon skin available at Japanese Food Section only RM1.00 per pack...
nampak ajer pendek kulit nih,
kalau buka lipatan ada dalam 2 kaki panjangnya, ikut panjang ikan salmon lah...
kat meat section jual Chicken Skin for RM1.00 per pack...
lagi lah bahaya & tak lalu makan kulit hayam...
dari mak hayam... baik makan salmon...
Each family member loves to eat fish... ayam jarang-jarang sekali *


"Makan nasi?" Saifudin berasa pelik

"Ya... nasi. Makan dengan ikan bakar,
daging masak kari... ulam-ulaman pun ada.
Jemputlah makan, "pelawa Khasnan.


"Nasi... makanan istana, "kata Saifudin.
Khasnan dan Sairah terhenti menyuap.
Tangan masing-masing tergantung berhampiran dengan bibir.

* ada owang kasi bunga... *

Cuba mengaccess Jin Online game... aku pakai nick "Adiputra"
tapi watak seorang puteri Paladin,

* at Cronus *

seorang puteri bunian layaknya
dengan jurus-jurus kemahiran tertentu.
now dah level 77 dah...

* Elven City... tempat elf & penunggu hutan *

share nick nih dengan Encik Anuar...
Server selalu sesak, susah nak online, pakai server Tun Ali.

Kata-kata keramat Laksamana Sunan
bila musuh hairan kenapa tak hapuskan sahaja nyawa mereka:
"Sebagai manusia... aku sayang padamu"


Buka AFC channel, tengok Iron Chef - Peaches Challenge,
the challenger refuses to have kitchen assistants... hebat jugak.

Kutengok Hijab Sang Pencinta.
Buku yang kuidam-idam melebihi setahun.
Aku jatuh cinta pandang pertama dengan buku ini.

*TRILOGY ... Epik Novel*
Seharusnya ku baca 'Bagaikan Puteri' dulu, diikuti 'Cinta Sang Ratu'
ini tidak... terus Hijab Sang Pencinta.


Baca sampai bab Cheng-de
(khunsa @ Yu-Nak asalnya biduanda Maharaja China,
siangnya seorang lelaki, malam hari bertukar menjadi perempuan)
lari dari China ke Banjaran Himalaya ke Pulau Utara
sampai dia tukar jadi manusia serigala (Manggala)
bunuh Maharani Pulau Utara,
aku dah senak otak, nak termuntah aku... sesak nafas...
berpinar-pinar aku kalo bab darah2 nih... mual & loya
dulu aku baca Ramlee Awang Murshid, novel Tombirino,
jadinya tak habis baca kes darah2 nih lah...

RAMLEE AWANG MURSHID: Novelis Thriller No.1 Malaysia.

terus ku langkau ke tengah-tengah buku,
Era Saifuddin masuk ke zaman sekarang dah, di Punggor, Johor....


Kekkekekkkk... aku kalau baca buku memang macam tuh.
Kalau buku ada 500 pages
1. Baca 20 pages depan.

2. Baca betul-betul start dari pertengahan buku sampai habis. (page 250 - 500)
3. Undur (Page 150 - 250)

4. Undur (Page 21 - 149)


(500 pages: Start pukul 9.30pm, khatam pukul 3.45pagi)
Lepas itu baca balik page 1 - 500.

Bukan apa... tak bleh tahan thrill jalan citer dia yang suspens...
Nampak sangat tak tabah mengharungi onak -ranjau cerita nih...
Pandai Encik Ramlee Awang Murshid buat plot.

Ramlee Awang Murshid seorang novelist yang mendidik.
Sehebat-hebat Laksamana Sunan, beliau tetap manusia, seorang Hamba Allah
bernafas & berjalan di atas muka bumi ini dengan aturcara Allah jua.
Apalah sangat seorang makhluq diagung-agungkan...

Page belakang-belakang...
Scene majlis pernikahan Saifudin dengan Haryani
Juga Scene Laksamana Sunan kembali ke abad ke-15
di atas pasir pantai Melaka
Saat meriam Portugis meledak menyerang Melaka...
Aku puji cara Ramlee Awang Murshid mendidik.

Memang buku ini terkesan di hati.
Watak Laksamana Sunan sungguh terkesan di jiwa.
Laksamana Sunan yang sentiasa membahasakan dirinya 'kita'..
"nama kita Saifudin'.

Membaca buku.
Also reading between the lines.
Tersurat & tersirat.
Hijab Sang Pencinta banyak mengajar 'kita' mengenali diri, mengenali Sang Pencipta.
Banyak mengembalikan kejayaan sesuatu perkara kembali kepada Allah.
Allah yang mengizinkan sesuatu perkara itu terjadi.
Saifudin tidak pernah riak & angkuh walaupun darjatnya bertaraf sufi.
Bahkan beliau bergelar Laksamana Sunan,
jarang disedari siapa dia oleh orang kebanyakan...
sebab dia biasa-biasa sahaja.

Sentiasa bersabar, menjauhi marah, sentiasa memaafkan,
mendoakan kebaikan lawan, rendah diri, & zuhud.
Semua dibawah perancangan & plan Allah Maha Pengatur.
Zikir, Munajat, tenang, cekal, redha,
iaitu pasrah & berserah kepada ketentuan perjalanan hidup yang diatur Allah
adalah satu perkara yang paling aku kagumi pada Saifudin.
Tawadduk

Aku insaf & malu dengan diri aku yang seolah-olah
tersentap dek kerna ter'liat' (lihat) diri ku penuh dengan sifat & sikap
yang agak bertentangan dengan watak Saifudin.
Saifudin sentiasa berbaik sangka dengan manusia.
Sentiasa bersyukur, merujuk pertolongan Allah.

Awal pagi itu, aku menjadi individu yang baru kena charge sedikit.
Pukul 4.00 pagi 31.12.09 aku mandi,
guna hadiah yang Cik Wahida hadiahkan untuk semua division dia

(pagi 7.00 am 30.12.09 aku dapati satu mystery gifgts atas mejaku)

Dinihari itu, hati kecilku berdesis
alangkah untungnya kau kalau hijab
diizinkan terbuka untukku merentasi alam lain...

Sungguh,
Saifudin itu amat baik orangnya.
Mulia akhlaqnya.
Jernih matanya.
Halus bahasanya.

7 comments:

  1. Ehhh?

    Tak bleh tahan... thrill tu penting.
    Taw ending tak apalah

    ReplyDelete
  2. fren, aku baru baca pasal ko n love ones eksiden keta tu.

    syukur korang tak apa2.

    syukur banyak2 kat Allah.


    melaka, dah lama aku tak gi sana.
    buku melayu novel2 gitu ko suka eh

    ReplyDelete
  3. laaa... mana ko pegi aaa?
    ko masuk abad 15 ikut stargate ker?
    penat aku jengah blog ko... tak hapdet-hapdet...


    TQ... aku suka yang historical punya...
    pastu aku hanyut bersatu dengan watak... mulalah aku berangan yg aku tuh sendiri laksamana sunan.... tapi version pompuan...

    ReplyDelete
  4. Hijab Sang Pencinta tu mmang agak berat berbanding 2 buku yang awal.. saya ambil masa yang agak lama juga nak habiskan buku tu.. macam awak laa, banyak part2 yang rasa agak memualkan.. the 1st two books.. superb!!

    "Sebagai manusia, aku cinta padamu".. ahaks..

    p/s: Saya baca Cinta Sang Ratu dulu, baru cari Bagaikan Puteri.

    ReplyDelete
  5. Hijab Sang Pencinta tu mmang agak berat berbanding 2 buku yang awal.. saya ambil masa yang agak lama juga nak habiskan buku tu.. macam awak laa, banyak part2 yang rasa agak memualkan.. the 1st two books.. superb!!

    "Sebagai manusia, aku cinta padamu".. ahaks..

    p/s: Saya baca Cinta Sang Ratu dulu, baru cari Bagaikan Puteri.

    ReplyDelete
  6. Salam Cik Puan Asmahani...

    Thanks for sharing ur view & experience baca masterpiece Ramlee Awang Murshid nih...

    Tetiba macam dapat semangat... pulak bila diserapi aura Laksamana Sunan...

    ReplyDelete